Jämsän Puutarhaseura ry. Perustettu 1964
Jämsän Puutarhaseura on inspiroinut jämsäläisiä vuosien varrella nauttimaan luonnosta ja kasveista. Jämsän Puutarhaseura juhlii tänä syksynä 60-vuotispäiväänsä.
Puutarhuri Kalevi Huusko perusti vuonna 1964 seuran, tai silloin vielä kerhon, jotta voitiin vuokrata jämsäläisille koneita pihanhoitoon. Vuosien varrella on jaettu tietoa ja inspiraatiota luonnosta ja pihanhoidosta sekä järjestetty erilaisia retkiä ja matkoja kotimaassa ja ulkomailla.
Jämsän Puutarhaseuran sihteerinä neljän vuosikymmenen ajan toiminut Raija-Leena Honkanen mainitsee hienoina tapahtumina myös Jämsän kaunein piha -kilpailun ja pihakävelyt, jolloin jämsäläiset avasivat pihansa muiden ihasteltaviksi.
Digiaika on ollut haaste Puutarhaseuralle. Kun tietoa on saatavilla verkossa rajattomasti, on seuran luennoille ollut vähäisesti tulijoita.
Seuran entinen puheenjohtaja Raisa Heino kertoo, että seuran tarkoitusta on pohdiskeltu vuosien varrella.
Ehkä se voisi olla muiden ihmisten tapaaminen, yhteisöllisyys, miettii Honkanen.
Tällä hetkellä Jämsän Puutarhaseuralla on noin sata jäsentä, joiden keski-ikä on melko korkea. Nuoria pitäisi saada mukaan, jotta toiminta jatkuu.
Aiemmin moni on löytänyt tiensä seuraan puskaradion kautta: on menty nykyisen jäsenen mukana vaikkapa tapahtumaan ja innostuttu sitten liittymään itsekin.
Nykyinen puheenjohtaja Tuula Alhonniemi kertoo, että seuran nettisivut ovat työn alla. Se tulee helpottamaan uusien jäsenien liittymistä ja toiminnasta tiedottamista.
Elämyksiä ja hyötyä
Miksi pihanhoidosta ja luonnosta sitten kannattaisi innostua?
”Kasvien kasvattaminen on elämys! Kun olet odottanut nupun aukeamista, on hienoa nähdä sen puhkeavan kukkaan”, sanoo Honkanen.
Silmänilo onkin monelle tärkeä syy harrastaa pihanhoitoa. Samalla toki tulee houkutelleeksi pölyttäjiä, mikä on tärkeää luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta.
Myös Alhonniemi tunnustautuu kukkaihmiseksi ja moni onkin päässyt ihailemaan hänen puutarhaansa. Lisäksi luonto on läsnä hänen keittiössään: sämpylätaikinaan sujahtaa vaikkapa kuivattua nokkosta tai koivunlehteä vitamiinien lähteeksi.
Hyötykasvit ja luomuviljely ovatkin nouseva trendi.
”Kun kasvattaa itse, tietää mitä lautaselleen saa. Vielä voi tulla sellaiset ajat, että taidolla on merkitystä”, Heino toteaa.
JÄMSÄN PUUTARHASEURA RY:N
SÄÄNNÖT
1 § NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMIALUE
Yhdistyksen nimi on Jämsän Puutarhaseura ry. Sen kotipaikka on Jämsän kaupunki ja toimialueena Jämsän seutu. Yhdistys, jota näissä säännöissä kutsutaan seuraksi, kuuluu jäsenenä Puutarhaliitto – Trädgårdsförbundet ry:seen.
2 § TARKOITUS JA TOIMINTA
Seuran tarkoituksena on edistää, kehittää ja pitää vireillä kiinnostusta puutarhan ja ympäristön hoitoon sekä edistää puutarhatuotteiden oikeanlaista käyttöä. Tämän tarkoituksensa saavuttamiseksi seura järjestää luento- ja neuvontatilaisuuksia, opintoretkiä, kilpailuita, näyttelyitä ja muita samankaltaisia tilaisuuksia sekä antaa jäsenilleen neuvoja alaan kuuluvissa asioissa.
Seura voi perustaa keskuuteensa rahastoja. Sillä on oikeus vastaanottaa lahjoituksia, testamentteja ja avustuksia toimintansa tukemiseksi. Seura voi omistaa toimintansa kannalta tarpeellisia osuuksia, osakkeita, kiinteistöjä sekä asianmukaisen luvan saatuaan toimeenpanna myyjäisiä, arpajaisia ja rahankeräyksiä.
3 § JÄSENET
Seuran varsinaiseksi jäseneksi voi johtokunta hyväksyä puutarha-alasta ja seuran tarkoituksesta ja toiminnasta kiinnostuneen henkilön.
Kannattajajäseneksi seuraan johtokunta voi hyväksyä henkilön, joka sitoutuu edistämään seuran tavoitteita ja toimintaa.
Yhteisöjäsenyyden seurassa saa oikeuskelpoinen yritys, yhteisö tai järjestö johtokunnan päätöksellä. Seuran kokouksissa yhteisöjäsenellä on puhevalta, mutta ei äänioikeutta.
Kunniajäseneksi seura voi kutsua puutarha-alaa tai seuran toimintaa ansioituneesti tukeneita henkilöitä.
4 § EROAMINEN JA EROTTAMINEN
Jäsenellä on oikeus erota seurasta ilmoittamalla siitä kirjallisesti johtokunnalle, seuran puheenjohtajalle tai seuran kokouksen pöytäkirjaan.
Johtokunta voi erottaa jäsenen, joka ei noudata seuran sääntöjä. Jäsen, joka ei ole suorittanut jäsenmaksuaan kahtena peräkkäisenä vuotena, erotetaan johtokunnan päätöksellä seurasta.
5 § JÄSENMAKSUT
Varsinaiset jäsenet suorittavat vuosittain vuosikokouksen määräämän jäsenmaksun. Kannattajajäsenet maksavat vuosikokouksen vahvistaman kannattajajäsenmaksun, joka on suurempi kuin varsinainen jäsenmaksu.
Yhteisöjäsenmaksun määrää johtokunta vuosikokouksen ohjeiden mukaisesti. Kunniajäsenet eivät maksa jäsenmaksua. Vapaajäseniä ei seurassa ole.
6 § YHDISTYKSEN TOIMIELIMET
Seuran asioita ja omaisuutta hoitaa johtokunta.
7 § YHDISTYKSEN KOKOUKSET
Seura kokoontuu vuosikokoukseen maaliskuun 15. päivään mennessä. Ylimääräiseen kokoukseen seura kokoontuu, jos johtokunta katsoo tarpeelliseksi tai yhdistyksen kokous niin päättää, tai ilmoitetun asian käsittelemiseksi yksi kymmenesosa (1/10) äänioikeutetuista jäsenistä sitä johtokunnalta kirjallisesti vaatii.
Seuran kokoukset kutsuu koolle johtokunta. Kokouskutsut lähetetään jäsenille kirjeitse tai sähköpostin välityksellä ja kutsuun sisältyy luettelo esiin tulevista asioista. Muut seuran tiedonannot toimitetaan jäsenille vuosikokouksen päättämällä tavalla.
Kutsu vuosikokoukseen tulee lähettää seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta. Kutsu ylimääräiseen kokoukseen on lähetettävä viimeistään viisi (5) vuorokautta ennen kokousta.
Jäsen, joka haluaa asian seuran kokouksessa käsiteltäväksi, on kirjallisesti ja yksilöitynä tehtävä siitä pyyntö johtokunnalle vähintään kolme (3) viikkoa ennen kokouspäivää. Johtokunta esittää asian lausunnollaan varustettuna kokoukselle.
8 § VUOSIKOKOUS
Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat
- kokouksen avaus
- valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
- todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- johtokunnan laatima kertomus edellisen vuoden toiminnasta
- tilinpäätös ja tilintarkastuskertomus
- vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle ja muille tilivelvollisille
- käsitellään johtokunnan ehdotus kuluvan vuoden toiminnasta
- päätetään varsinaisen jäsenen ja kannattajajäsenen jäsenmaksusta johtokunnan ehdotuksen pohjalta
- käsitellään johtokunnan esittämä talousarvio tulevalle vuodelle
- valitaan johtokunnan puheenjohtaja
- valitaan johtokunnan jäsenet erovuoroisten tilalle
- valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat
- määritellään toiminnalle tarpeelliset, johtokunnalle vastuunalaiset toimikunnat
- käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
- keskustellaan muista seuran jäsenten kokouksessa esilletuomista asioista
9 § JOHTOKUNTA
Seuran hallituksena on johtokunta, johon kuuluu vuosikokouksen kahdeksi (2) vuodeksi kerrallaan valitsema puheenjohtaja, sekä kuusi (6) kahdeksi vuodeksi kerrallaan valittua jäsentä, joista puolet on vuosittain erovuorossa. Erovuoroisuus määrätään ensimmäisellä kerralla arvalla. Erovuoroinen voidaan valita uudelleen.
Johtokunta valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Sihteerin ja varainhoitajan johtokunta voi valita keskuudestaan tai johtokunnan ulkopuolelta.
Johtokunta on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna, on läsnä.
Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai hänen ollessa estynyt varapuheenjohtajan kutsusta. Johtokunnan toimikausi on vuosikokousten välinen aika.
10 § JOHTOKUNNAN TEHTÄVÄT
Johtokunnan tehtävänä on:
- johtaa seuran toimintaa
- edustaa yhdistystä
- hoitaa seuran omaisuutta ja varoja
- valmistella seuran kokouksissa esitettäviä asioita ja kutsua seura kokouksiin
- asettaa seuran kannalta tarpeelliset toimielimet
- laatia vuosittain toiminta- ja tilikertomukset sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio
- hoitaa jäsenluetteloa ja hoitaa yhdistyksen arkistoa
11 § VIRKAILIJOIDEN TEHTÄVÄT
Puheenjohtaja
- kutsuu koolle johtokunnan kokoukset ja toimii niissä puheenjohtajana.
- allekirjoittaa yhdessä sihteerin kanssa kokouspöytäkirjat ja toimintakertomukset.
- valvoo ylempänä luottamushenkilönä, että seuran omaisuutta hoidetaan huolellisesti ja että seuran sääntöjä ja kokousten päätöksiä noudatetaan.
Sihteeri
- toimii sihteerinä seuran ja johtokunnan kokouksissa ja varmistaa pöytä-kirjat allekirjoituksellaan.
- hoitaa kirjeenvaihtoa ja johtokunnan päätösten mukaista tiedottamista.
- tiedottaa seuran kokousten päätöksistä asianomaisille.
- ilmoittaa johtokunnan toimeksi antamana yhdistyksen kokouksista.
- laatii vuosikertomuksen sekä hoitaa yhdistyksen arkistoa.
Varainhoitaja
- hoitaa seuran taloutta johtokunnan määräysten mukaisesti.
- hoitaa seuran rahavaroja ja kirjanpitoa sekä laatii johtokunnalle kalenterivuosittain tuloslaskelman ja omaisuustaseen.
- laatii johtokunnan ohjeiden mukaan ehdotuksen talousarvioksi.
12 § TILIKAUSI JA TILINTARKASTUS
Seuran tilikausi on kalenterivuosi. Johtokunnan on jätettävä tammikuun aikana seuran tilit tilintarkastajalle. Tilintarkastajien on jätettävä kirjallinen lausuntonsa viimeistään helmikuun 15. päivään mennessä johtokunnalle seuran vuosikokoukselle esitettäväksi.
13 § YHDISTYKSEN NIMEN KIRJOITTAMINEN
Seuran nimen kirjoittavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai varainhoitaja, kaksi yhdessä.
14 § ÄÄNESTÄMINEN
Seuran ja johtokunnan kokouksissa päätetään asioista yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, paitsi 15 §:ssä mainituissa tapauksissa.
Jos äänet avoimessa äänestyksessä menevät tasan, voittaa se mielipide, jota puheenjohtaja on kannattanut. Suljetuin lipuin suoritetussa äänestyksessä äänten mennessä tasan päätöksen ratkaisee arpa.
15 § SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA SEURAN PURKAMINEN
Päätös näiden sääntöjen muuttamisesta on tehtävä vuosikokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (¾) enemmistöllä annetuista äänistä.
Päätös seuran purkamisesta (lakkauttamisesta) on tehtävä vuosikokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (¾) enemmistöllä annetuista äänistä.
Päätös on vahvistettava toisessa, aikaisintaan yhtä (1) kuukautta myöhemmin pidettävässä vuosikokouksessa vähintään kolme neljäsosan (¾) äänten-enemmistöllä.
Seuran purkautuessa sen varat käytetään viimeisen kokouksen päätöksen mukaisesti toiminta-alueen puutarhakulttuurin edistämiseen.